BEDRIJFSGESCHIEDENIS

Het blauwe
goud


De familie Crombé

één en al passie voor blauwe steen

De familie Crombé bewerkt al sinds 1898 diverse soorten natuursteen en maakt telkens opnieuw jouw droom steenhard waar.

Hardsteen is een ware passie voor onze familie, maar ook een uitdaging. Wij werken continu aan de duurzaamheid van onze bedrijven om zo het vakmanschap en de toekomst van steenhouwers en marmerbewerkers en hun wondermooie, meesterlijke stiel te verzekeren..

Onder het wakende oog van Jean Crombé, 87 jaar en 3de generatie steenhouwer, werken de vierde en vijfde generatie al meer dan 10 jaar samen. En met de 6de generatie die klaarstaat, is de toekomst alvast verzekerd!

We hebben onze activiteiten verdeeld over 3 eenheden : de Marbrerie Crombé, de Scierie des Carrières de Maffle en MC² Stoneworks, gespecialiseerd in het plaatsen en de restauratie van hardsteen.

Geschiedenis


De Scierie des Carrières de Maffle bvba staat op een productiesite van meer dan 130 jaar oud.

Alles begon in 1890. Toen ging Isidore Bougard, ingenieur bij de Broquet Steengroeve in Maffle (Carrières de la Dendre) samenwerken met Charles Gain, zijn schoonzoon. Charles Gain was beeldhouwer en landmeter én de zoon van het hoofd van de steengroeve in Lens. Samen stichtten ze een steengroeve en steenzagerij “Les Chantiers et Scieries Charles Gain-Bougard”. Het bedrijf startte ten Noorden van de spoorweg en verhuisde in 1897 naar de Chemin des Anges, nu de Rue Joseph Wauters.


 

De steenzagerij spitste zich toe op de verwerking van blauwe steen, hoofdzakelijk afkomstig uit Zinnik (Soignies) en Ecaussinnes. Daarnaast verwerkten ze ook witte steensoorten van verschillende afkomst. Specialiteiten waren slijpstenen en grafstenen en -monumenten. Het bedrijf telde toen een 30-tal arbeiders. 
 

Toen twee van hun belangrijkste leveranciers, de steengroeven van Maffle van het toneel verdwenen, bleven de “Chantiers et Scieries Charles Gain-Bougard” overeind dankzij een doorgedreven modernisering van het machinepark. De verschillende zaagmachines stonden allemaal in open lucht.


 

In 1993 werd de steengroeve opgekocht, in 1999 volgde de steenzagerij. Op 27 juli 2000 verklaarde de handelsrechtbank van Doornik het hele bedrijf “Chantiers et Scieries Charles Gain-Bougard” failliet.
Op 12 oktober 2001 koopt de Brusselse Marbrerie Crombé SA de activa over en stampt de “Scierie des Carrières de Maffle SPRL” uit de grond.


 

 

2002


In april 2002 starten de nieuwe activiteiten onder de directie van zaakvoerder Yves Crombé.

 

Musée
de la
pierre


Het "Steenmuseum"

Als je de Scierie bezoekt, neem dan beslist een kijkje in het Musée de la Pierre.

Het steenmuseum is gevestigd in het vroegere huis van de “Maître de Carrière” en ligt op minder dan 500 meter van de Scierie. Het beheer is in handen van de vereniging “les Amis du Musée de la Pierre”.
Je vindt er een indrukwekkende collectie schitterende voorwerpen en documenten van de oude steenhouwerij: ontginningstechnieken, zaag- en steenhouwmachines, stoomkranen, brugkranen en industriële spoorwegen, maar ook de sociale leefomstandigheden van de arbeiders en hun meesters (lonen, taken, kleren, huisvesting,…).
Wie wil, kan eindigen met filmpjes over het ambacht steenhouwerij en de leefomstandigheden van de arbeiders.


 

Scholen of groepen die het museum bezoeken, kunnen ook een kijkje nemen in het huidige bedrijf en zo het werk van vroeger en nu vergelijken.


 
BEDRIJFSGESCHIEDENIS

Wil je ons graag een bezoekje brengen ? Neem dan zeker contact op, wij doen niet liever dan onze passie te delen. En wie weet kunnen we die ook bij sommige jongeren aanwakkeren!


 

Meer info vind je op www.ath.be/culture

De familie Crombé bewerkt sinds 1898 hardsteen. De 6de generatie steenhouwers en marmerbewerkers staat klaar om nog lang jouw droom steenhard waar te maken.